H E R S T E L  E N  N A Z O R G 

En dan is het feest!! De behandelingen zijn klaar, de uitslagen zijn goed. Dankbaarheid en geluk overheersen. Want het is bijzonder dat jouw kind schoon is en je het leven weer kunt oppakken! Maar dan?

Misschien is je kind na een periode weer helemaal opgeknapt, zonder dat daar veel voor nodig was. Fijn als dat zo is en dan zijn de volgende tips misschien niet van toepassing.

Maar vaak is de realiteit anders. Ouders ervaren de periode na de behandelingen vaak als zwaarder dan de periode in behandeling. De angst voor de terugkeer van kanker is groot en alle ingrijpende ervaringen hebben tijd nodig om verwerkt te worden. Verder kan het lichaam van je kind een enorme klap gehad hebben van de behandelingen. Chemokuren, bestralingen en operaties vergen veel van een lichaam. Moe zijn, weinig energie, misselijkheid en andere klachten komen vaak voor. En dat hersteld niet altijd vanzelf. In de reguliere zorg worden deze klachten afgedaan met dat het erbij hoort. En ja, op sommige vlakken is herstel misschien niet haalbaar en dan is accepteren de enige mogelijkheid. Vaak is herstel echter wel mogelijk, of in ieder geval een verbetering, als er naar het lichaam gekeken wordt met een holistische visie. Op deze manier krijgt het lichaam de kans echt te herstellen en weer op te bouwen, zodat er ruimte komt voor je kind om zich verder te ontwikkelen.

Juist voor deze periode is er weinig goede betrouwbare informatie te vinden. Terwijl een goede ondersteuning zoveel kan bieden. Daarom hier aanvullende tips die soms echt het verschil kunnen maken. Volg hierbij altijd je gevoel, jij weet wat goed is voor jezelf en voor je kind.

Broertjes en zusjes
Voor broertjes en zusjes zijn de behandelingen en de periode daarna, vaak zwaar. Of je het nu wil of niet, vaak ligt de focus op het zieke kind, de behandelingen en al het geregel er omheen. Omdat kinderen nog in hun ontwikkeling zitten kan het zijn dat je hier niet altijd wat van merkt. Daarnaast kunnen kinderen zich onbewust aanpassen aan hun ouders en hun zieke broer of zus, omdat ze voelen dat dit nodig is. Dit is voor een tijdje niet erg, mits het kind hierin gezien wordt en hiervoor ook de erkenning krijgt die het nodig heeft. Uiteindelijk is het belangrijk om juist broertjes en zusjes in de gaten te houden, ook als de behandelingen al lang achter de rug zijn (zelfs jaren later) en het misschien juist zo goed met jullie kind en jullie zelf gaat. Juist dan kan het zijn dat broertjes en zusjes toekomen aan hun eigen verwerking. Merk je dat cijfers opeens omlaag gaan, of juist heel erg omhoog, er emotionele problemen zijn, problemen op school, zich terugtrekken, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, negatief gedrag of wat dan ook, geef hier dan aandacht aan en zoek hulp als jullie er zelf niet uit komen. Alle tips die je op deze website leest zijn sowieso ook bedoeld voor broertjes en zusjes, zij kunnen veel hebben aan meditatie, voetenmassage en andere tips.

Ontgiften
Ontgiften is ontzettend belangrijk, en toch is dit nog relatief onbekend. Het kan een groot verschil maken voor het energielevel, de misselijkheid en de moeheid. Nu wordt er vaak gedacht dat er dan een hele zware kuur gedaan moet worden met aanpassingen op leefstijl en eetgewoonten. Dit is echter veel te belastend voor een kind, zeker na zware behandelingen. Er zijn methodes waarbij je op een rustige manier kunt ontgiften, zonder dat je je kind extra belast. Dit zijn tabletten die de lever ondersteunen bij het ontgiftingsproces. Juist de lever loopt vaak veel schade op door chemokuren en heeft ondersteuning hard nodig. Als je begint met ontgiften kunnen klachten tijdelijk erger worden, dit is een teken dat het lichaam bezig is te herstellen. Wil je hier meer informatie over, neem contact met ons op of laat je adviseren en begeleiden door een goede homeopaat of orthomoleculair arts.
Ga nooit ontgiften tijdens de behandelingen!!

Zorg dat jullie allemaal uit de overlevingsstand komen
Door langdurige stress gaat je lichaam in de overlevingsstand. Heel normaal, maar het is ook heel belangrijk om hier weer uit te komen. Als je lichaam chronisch in de overlevingsstand staat ben je vatbaarder voor ziekte. Dat je in de overlevingsstand staat kun je merken aan o.a. concentratieproblemen, verslaving (roken, alcohol, drugs, maar bijv. ook winkelen en telefoongebruik kunnen verslavend werken), in je hoofd zitten, bang zijn, piekeren, je zorgen maken, de controle willen houden en moeite hebben met loslaten. Manieren om uit de overlevingsstand te komen zijn lichaamsbeweging, yoga, meditatie (bewezen dat dit 1 van de meest effectieve manieren is om je lichaam tot rust te brengen), therapie en ademhalingsoefeningen.

Traumaverwerking
De behandelingen en het ziek zijn  zorgen voor veel spanning, bij je kind zelf, jullie als ouders en andere kinderen in het gezin. Juist als de behandelingen achter de rug zijn en het 'normale' leven weer wordt opgepakt, kan het zijn dat er van alles los komt. Dit kan zowel fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel zijn. Voel wat hier nodig is en weet dat praten alleen niet altijd helpt. Het kan zijn dat er over een ervaring heel goed gesproken kan worden, maar dat het lichaam reageert met stress symptomen zoals prikkelbaarheid, boosheid, lichamelijke klachten, vaak ziek zijn, angst, slecht slapen en meer. Dit is echt een teken dat er ervaringen zijn die nog niet verwerkt zijn. Juist in het lichaam worden traumatische herinneringen opgeslagen. Dus merk je dat dit speelt bij je kind, andere kinderen in het gezin, je partner of jezelf en duurt dit te lang of komen jullie er niet zelf uit? Zoek dan hulp. Het is belangrijk om hier iets mee te doen. Je kunt terecht bij een rouwtherapeut, gezinstherapeut, holistisch therapeut, maatschappelijk werk, psycholoog of waar je je je zelf goed bij voelt.

Prikkelgevoeligheid
Bij sommige kinderen valt het op dat ze na de behandelingen gevoeliger zijn voor indrukken zoals o.a harde geluiden, drukke ruimtes, veel mensen, warmte, voeding en kleding die niet fijn zit (labels etc). Wat mij is opgevallen bij onze zoon is dat hij deze gevoeligheid altijd al heeft gehad, hij is zeer hooggevoelig. Wat hooggevoelige kinderen helpt is ze te leren bij zichzelf te blijven, goed te aarden, regelmatig voetenmassage zodat ze contact blijven houden met hun lichaam, verwerking van de eigen emoties en gevoelens, lichaamsbewustzijn en kriebelpootjes (een speciale oefening over de rug voor hooggevoelige kinderen). Kriebelpootjes helpen ook om de balans voor een deel terug te krijgen bij kinderen die een hersentumor hebben gehad. Ook deze oefening kan ik je leren, neem daarvoor contact op.

Homeopathie
Een homeopaat kan er voor zorgen dat het lichaam van je kind zo goed
mogelijk wordt ondersteund zodat het zich hersteld. Dit kan worden gedaan met aanvullende vitamines en mineralen, of wat er verder nodig is. Verder kan een homeopaat ontstorende medicijnen voorschrijven, die de chemokuren en bestralingen ontstoren. Dit neemt de werking niet weg, maar zorgt ervoor dat de negatieve effecten gestopt worden. Een homeopaat kan ook advies en ondersteuning bieden bij het ontgiften.

Orthomoleculair arts
Een orthomoleculair arts kan net als een homeopaat ondersteuning bieden op het
gebied van vitamines, mineralen en ontgiften. Een orthomoleculair arts kan uittesten wat je kind nodig heeft, waar er tekort aan is, waar je kind allergisch voor is en meer op het gebied van voeding, mineralen, vitamines en andere invloeden.

Natuurgeneeskundig therapeut of arts
Door de behandelingen, met name chemokuren en antibioticakuren, worden de darmen aangetast. Hierdoor kun je last hebben van misselijkheid, braken, en buikpijn, maar ook andere klachten zoals eczeem kunnen hier mee in verband staan. De darmen staan namelijk in verbinding met de huid. Een natuurgeneeskundig therapeut kan ontlastingsonderzoek doen waardoor zichtbaar wordt wat er in de darmen gebeurt en welke stoffen er missen of waar je kind wellicht allergisch op reageert. Ook op het gebied van voeding weet een natuurgeneeskundige vaak veel. Zoek hierbij een balans die bij je kind en jullie als gezin past.
   
Osteopathie

Een osteopaat kijkt waar in het lichaam zich blokkades bevinden en heft deze op door zachte druk uit te oefenen op bepaalde punten van het lichaam. Hierdoor wordt een blokkade opgeheven en kan opgehoopte energie weer vrij stromen. In de osteopathie werkt men vanuit de visie dat het lichaam één geheel is. Hierdoor werkt de behandeling niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel en mentaal door. Normaal houd het lichaam zichzelf in evenwicht. Als het evenwicht door ziekte, operatie, stress of wat dan ook verstoord wordt, kunnen lichamelijke klachten optreden. Bij kinderen met kanker is er vaak sprake van een combinatie van deze oorzaken. Een osteopaat kan in dit geval de balans in het lichaam helpen herstellen, door op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten en dit te behandelen. Osteopathie kan een toegevoegde waarde zijn bij het herstel van het lichaam. Dit heeft tijd nodig, soms kunnen klachten even erger worden voor ze verdwijnen. Ook kan het zijn dat je kind veel emotioneler wordt, meer boos is of iets anders. Dit is een teken dat er iets loskomt en heel normaal. Na een tijdje wordt dit vanzelf weer minder.

Healing
Bij een healing wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd om weer goed te gaan werken. Dit kan tijdens en na behandelingen een groot verschil maken. Ook voor jezelf kan het fijn zijn om op deze manier blokkades los te laten. Healing helpt ook om uit de overlevingsstand te komen. Het helpt je weer in contact te komen met je lichaam.


Bloesemremedies
Bloesemremedies kunnen ondersteunend werken bij de verwerking van alle emoties, zowel  voor het kind als ouders.

Meditatie en visualisatie
Ook na de behandelingen zijn meditatie en visualisatie goed om in te zetten. Meditaties kunnen je kind helpen om even te ontspannen en weer goed in het lichaam te komen.
Door spanning ga je vaak vanuit je lichaam in je hoofd zitten en ga je overleven. Meditatie kan dan een mooie manier zijn om je lichaamsgevoel terug te krijgen. Ook voor jezelf kan dit heel fijn zijn. Op Youtube staan veel meditaties ingesproken. Verder zijn de boeken van Marneta Viegas en Femmy Brug mooie boeken met verschillende kindermeditaties.

Systeemtherapie/familieopstellingen
Toen onze zoon ziek werd was ik er van overtuigd dat hij niet zomaar ziek werd. In de periode dat hij ziek was kon ik hier weinig mee, maar toen hij klaar was met de behandelingen er er enigszins rust kwam in ons gezin, ben ik hier mee aan de slag gegaan. Ik heb een opleiding tot Holistisch Gezins en Kindertherapeut gevolgd en daarna verschillende opleidingen op het gebied van rouw en verlies, healing, mediumschap en coaching. Daardoor is mijn gevoel dat een ziekte niet zomaar ontstaat alleen maar bevestigd. Ziekte is een signaal van het onderbewuste. Vaak liggen er trauma, angsten, negatieve overtuigingen en denkbeelden, niet vervulde basisbehoeften en beperkende overtuigingen onder. Deze kunnen van het kind zelf zijn, van de ouders, of verder terug in de generaties. Alles wat niet verwerkt wordt in een generatie, wordt doorgegeven aan de kinderen. Kinderen zijn altijd de zwakste schakel in het familiesysteem. Het hoeft zeker niet altijd zo te zijn, misschien is er bij jullie een andere reden, maar het is goed om je hier in ieder geval van bewust te zijn. En als jij diep van binnen voelt dat dit bij jullie speelt of heeft gespeeld dan is het aan te raden om hier wat mee te doen. Je kunt hiervoor terecht bij een systeemtherapeut, medium, healer, of een familieopstelling doen.

Nieuwetijdskinderen
Wat komen jouw kinderen doen op aarde. Wat is hun doel en missie. Veel nieuwetijdskinderen, en dit geldt ook voor kinderen met kanker en hun broertjes en zusjes, komen letterlijk iets brengen. Wat is hun bijdrage aan bewustwording, leven vanuit liefde en verbinding, leven in het hier en nu, vertrouwen op ons gevoel en meer? Ze geven ons een cadeau, dwars door alle angst, verdriet, pijn en wat dan ook. Zie dit en wees ze daar dankbaar voor. Niets is voor niets.