B E H A N D E L I N G E N

De behandelingen van kinderkanker zijn per kind verschillend. Vaak is het een combinatie van een operatie, chemokuren, bestralingen of immuuntherapie. Wat de precieze behandeling is ligt aan het type kanker, of het uitgezaaid is en hoe agressief de tumor is. Dit stuk gaat niet over de behandelingen zelf, omdat dit stuk bij de reguliere zorg ligt. Hier gaat het over het holistisch ondersteunen van jouw kind tijdens deze behandelingen. Voor sommige ouders misschien vanzelfsprekend, voor anderen onbekend. Holistische ondersteuning tijdens de behandelingen kan jou en je kind helpen om zo goed mogelijk door deze tijd heen te komen. Holistisch wil zeggen dat je op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau kijkt wat er speelt bij jou en je kind en hier aandacht aan geeft. Vaak kun je dit heel goed zelf, soms is het goed om naar een professional te gaan. Ook hier is het belangrijk om vooral te doen wat goed voelt en waar jij en je kind behoefte aan hebben.

EFT
Is jouw kind heel bang voor het prikken van een infuus of aanprikken van de porth a cat?
Veel kinderen vinden dit het ergste van de behandelingen. Het is vaak ook de enige manier waarop ze nog enigszins de controle kunnen houden. Je laten prikken is je letterlijk overgeven aan een situatie die je eigenlijk niet wilt, dat is voor een volwassene al moeilijk, laat staan voor een kind. En dan kan dat prikken een hele nare ervaring worden, met veel spanning en strijd. Wat kan helpen is EFT, dit staat voor Emotional Freedom Techniques. Bij deze methode klop je zachtjes op verschillende punten op het hoofd en de handen van je kind, zodat spanning ontladen kan worden en de energie weer kan gaan stromen. Als het op het hoofd te belastend is, kan dit ook alleen op de zijkant van de handen worden gedaan. Ook voor jezelf kan dit een goede manier zijn om rustiger te worden en emoties te verwerken. Je kunt deze methode makkelijk zelf aan leren, zodat je dit zelf kunt toepassen bij je kind. Mocht je dit willen leren, neem dan contact op.

Massage
Een korte, zachte voetenmassage, met eventueel een goede biologische etherische olie die geschikt is voor kinderen en daarnaast gebruikt mag worden tijdens chemokuren, is heel fijn om te ontspannen. Het helpt kinderen om bij hun gevoel te komen en alles even los te laten. Ook is het een goede manier om de dag positief af te sluiten. Ook voor broertjes en zusjes is dit goed om te doen! Het is gelijk een moment speciaal voor hun, vaak komen op dit soort momenten verhalen en emoties los.

Meditatie 

Mediteren is voor kinderen helend en rustgevend. Op deze manier kunnen ze bij hun gevoel komen en piekergedachten even los laten. Het kan een rustmoment zijn in een stressvolle periode. Er zijn verschillende meditatie`s te vinden op Youtube, daar zit er vast eentje bij die jou of je kind aanspreekt. Zelf kun je natuurlijk ook een meditatie begeleiden, je weet zelf immers het beste wat jouw kind nodig heeft! Leuke boeken zijn die van Marnieta Viegas en Femmy Brug. De app van Meditation Moments heeft ook mooie kindermeditaties. Ook voor jezelf en broertjes en zusjes kan het fijn zijn om af en toe te mediteren, het helpt om spanning los te laten en bij je gevoel te komen.


Onderbuikademhaling
In situaties die heel onzeker en spannend zijn, zijn we vaak geneigd onze adem in te houden en niet meer goed door te ademen. Wat dan kan helpen is een paar keer op een dag bewust zo diep mogelijk naar de onderbuik te ademen en langzaam weer uit te blazen door je mond. Op deze manier laat je spanningen los. Dit is zowel voor jezelf als voor je kind fijn. Bij kinderen kun je dit ook doen met bellenblazen, zo zijn ze onbewust met hun ademhaling bezig. Dit kun je ook tijdens of voor het prikken doen, wie weet helpt het je kind om makkelijk te prikken.

Alka bad of Meine-Base
Basisch badzout is een badzout met verschillende soorten edelstenen in poedervorm, dat door toevoeging aan het badwater de PH-waarde van het bad verhoogt. Op deze manier krijgen afvalstoffen de kans het lichaam te verlaten. Vooral tijdens chemokuren en bestralingen hopen er zich veel afvalstoffen op in het lichaam. Basisch badzout kan in het uitscheiden van deze stoffen ondersteunend zijn. 1 à 2 keer in de week een bad helpt het lichaam te ondersteunen. Dit kun je ook na de behandelingen af en toe blijven gebruiken. Let wel op de dosering, voor volwassenen is dit 3 scheppen per bad, voor baby`s en kinderen 1 schep per bad!

Broertjes en zusjes
In de periode van behandelingen ligt de focus vaak op het zieke kind. Heel logisch en ook noodzakelijk. Toch is het belangrijk om juist ook aandacht aan de andere kinderen te geven. Misschien kunnen jullie de zorg zo verdelen dat er om en om 1 ouder bij het zieke kind is en 1 ouder bij de andere kinderen. Het kan voor kinderen helpend zijn als ze een keer mee mogen naar de bestralingen zodat ze weten hoe dit werkt en er uit ziet, of andere behandelingen waarvan ze niet weten hoe dit in elkaar zit. Geef broertjes en zusjes af en toe 1 op 1 aandacht. Dit hoeft niet heel groots te zijn, vaak zit het hem in de kleine momenten. Even wat lezen, knutselen, de speeltuin, een massage of meditatie aan het eind van de dag. Het helpt ze enorm en zorgt ervoor dat ze kind mogen en kunnen blijven.

Negatieve overtuigingen en collectieve overtuigingen
Bij kinderkanker heb je naast je eigen angsten ook te maken met de overtuigingen en angsten van familie, naasten, artsen, verpleegkundigen. Daarnaast is er ook een collectieve overtuiging over kinderkanker, zoals kinderen met kanker zijn zielig, het is mijn grootste angst etc. Dit kan invloed op jou hebben, bewust of onbewust. Dus voel altijd of de angst die je hebt van jou zelf is of misschien wel van een ander. Laat die bij de ander, doe alleen iets met de angst die je zelf voelt en blijf je verbinden met liefde en vertrouwen. Ook de overtuiging van een arts kan jou beïnvloeden. Is die mening positief of negatief? Is er echt niet meer mogelijk dan er regulier wordt voorgesteld? Blijf vertrouwen op wat jij van binnen voelt, altijd!!